péntek, május 7

Müller Péter ismét megtöltötte a Marosvásárhelyi Kultúrpalotát




Hét-nyolc könyvet írt a szeretetről, de ha megkérdeznénk, bevallaná: a szeretet megvalósításában jóval többször elbukott, mint amennyiszer sikeres volt. Müller Péter többek közt erről beszélt Marosvásárhelyen a Mesterkurzus pódiumán, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi előadása azonban még hátravan.

Vajon igaz, hogy gondolatainknak teremtő és pusztító ereje van? Megváltoztathatjuk akaraterőnk, érzéseink és képzeletünk segítségével az életünket? Vajon, tényleg mi magunk teremtjük saját valóságunkat? – ezeket a kérdéseket boncolgatta szerdán este Marosvásárhelyen Müller Péter, aki közkívánatara tért vissza Erdélybe. Szeptemberben ugyanis a tömeges érdeklődés miatt több ember is lemaradt az előadásairól. Már Shakespeare Hamletjének is a megvalósítással volt baja. Müller Péter szerint a gondolataink teremtő erejével kapcsolatban nagyon sok a téves előítélet. Vannak könyvek, amelyek azt mondják, hogy gondolkodjunk pozitívan, csak a jóra, csak a szépre, s akkor jobban leszünk. Ezek megfeledkeznek egy nagyon fontos dologról. Már Shakespeare Hamletje is arról szól, hogy a gondolat nem tudja magát realizálni, nem tud tetté válni, a modern ember pedig még inkább képtelen erre. Nem azt tesszük, amit gondolunk. Elindul egy tiszta gondolat, s amire lesz belőle valami, mocsokká válik. Elaljasodik. Amikor a józan eszünk elbukik.

„Sokkal könnyebben realizálódik a rossz, a gonosz, mint a jó, a szeretet. Erről panaszkodnak szentek, bölcsek, írók. Akarom a jót, és rossz lesz belőle. Hogy lehetséges mégis?” – teszi fel a kérdést az író is megválaszolja is. Müller Péter szerint hipnózis alatt működik bennünk az a varázsló, amely a dolgokat meg is tudja valósítani. Van olyan, hogy egy problémánál a józan eszünk ezerszer bukik el, s a hipnózis hatására mégis elérhető. „Valamikor erről a bennünk lakó varázslóról többet tudtak az emberek. Tudták, hogy ha az élet legszebb gyümölcse a szeretet, akkor hogy kell önmagamat szerethetővé tenni. Én még ismertem ilyen embereket. Az első tanítómesterem egy jógi volt, félig angol, félig néger, félig hindu. Meg tudta csinálni, hogy annyit vert a pulzusa, ahányat akart, annyi volt a vérnyomása, amennyit akart” – fogalmazott az író. A baj, az nem baj „Az ember hajlamos mindig jókat akarni, szeretne mindig egészséges lenni, a rosszat elkerülni. Pedig az életben az a gyönyörű, amikor felismerjük, hogy a baj nem baj, az is valamiért jó és üdvös” – ecsetelte az író, aki szerint a végtelen úton a Jóisten javunkra fordítja a bajt is. „Van egy 56-os sebesülésem. Több golyót kaptam akkor. Volt egy halálélményem. Borzasztó volt, de ott nyílt ki a tudatom. Ott kaptam meg annak a lehetőségét, hogy 55 éve élek boldog házasságban azzal az emberrel, akiért majdnem meghaltam. Neki is volt halálélménye, s talán ez a hosszú házasságunk titka. Nem is tudnék egy olyan emberrel élni, akinek nincs túlvilági hite. Azt mondaná rólam, hogy hülye ez az pasi, nem akarok vele élni” – hozta fel saját példáját Müller Péter.

Nincsenek megjegyzések: