csütörtök, január 21

Kerekítő



Mivel egy játékpedagógia jegyzet megírásán dolgozunk Ágnessel, összegyűjtöttük az ide vágó írásokat, gyűjteményeket. Nagy elégedettséggel nyugtáztam, hogy nemrég jelent meg egy fantasztikus kis könyvecske, a Kerekítő egy drámapedagógus, J.Kovács Judit tollából, amit Kállai Nagy Krisztina illusztrált. A kerekítő kifejezés Kányádi Sándor egyik gyermekverséből való, melyben minden játékosan kerek. A gyerek számára a világ kerekségét az anyaöl biztonsága és a közös játék adja.
A szerzőről a Nők Lapjában olvastam először és már akkor felkaptam a fejem a soraira:

"Legtöbbször a szülő generálja a teljesítménykényszert, és fél a le és kimaradástól, esetleg hajlamos a hasonlítgatásra és persze vannak nem hozzáértő vélt szakemberek is, akik elhintik a bizonytalan szülőkben, hogy a gyermekeket még a bölcsődére is fel kell készíteni zárkóztatni."

Különösen aktuálisak ezek a sorok napjainkban, amikor szinte szlogenné vált a fejlesztés, a teljesítménykényszer, a feladatlapok óvodában való alkalmazása.
Mik is ezek az ölbeli játékok? A kifejezés a rövid höcögtető, lovagoltató, hintáztató, csúszdáztató, sétáltató, tapsoltató, tenyeresdi, csiklandozó, dögönyöző játékokat, mondókákat takar, amelyeket mozdulatsor kísér. A pedagógiában bizalmi, illetve kapcsolatteremtő játékoknak nevezik őket. Mindenki ismer belőlük néhányat, mint például a "Csip -Csip Csókát", az "Ez elment vadásznit", a "Kerekecske dombocskát" vagy a "Zsipp Zsupp Kenderzsuppot". A könyv is ilyen mondókákat gyűjt egy csokorba, amelyeket nemcsak mondani, hanem eljátszani is lehet. Az ölbeli játékok és mondókák az érzelmi nevelés alapvető eszközei, amelyek 6-8 hónapos kortól nagyóvodás korig alkalmazhatók. Ez az érzelmi intelligencia alakításának első lépése, a harmonikus anya-gyerek kapcsolat megalapozása. Játék, egymásrafigyelés, önfeledt percek...Azt közvetítik felénk, hogy a világ kerek és élni jó:)

2009 a Kreativitás és Innováció Európai Éve volt. A Kerekítő ötletcsomag nyert a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Tempus Közalapítvány által meghírdetett Kreativitás és Innováció pályázaton. A könyv megjelenése után országos Kerekítő játékklubok indultak, amelyek célja a magyar népi ölbéli játékok felelevenítése és népszerűsítése, amihez tanítók, óvó-, gyógy- zene- és drámapedagógusok csatlakoztak. A kötethez igazi, gyönyörű selyemképeket is készített a szerkesztő, amelyek a http://www.kerekito.hu/ honlapon tekinthetők meg. Én el is határoztam, hogy rendelni fogok belőlük:)

A honlapon böngészni lehet ötven népi eredetű közkedvelt és rég elfeledett ölbeli játék szöveg és játékleírása között, amelyek hanganyaggal együtt találhatók meg. Ugyanitt óvodai foglalkozásterveket is olvashatunk. A könyv percek alatt elfogyott a Kulcslyuk Könyvesboltból, de hamarosan újra kapható lesz.

A szerző honlapja: http://www.mazsolajatszo.hu,, ide is érdemes betekinteni.
Egy biztos, addig nem nyugszom, amíg el nem hívom hozzánk, Marosvásárhelyre, hogy tanítson meg bennünket is világot kerekíteni:)

Nincsenek megjegyzések: