kedd, január 26

Elsős leszek: Népújság, január 26.

Elsősök kulcsa

Nagy Székely Ildikó


"Ha iskolába készül a család…" – ez lehetne a mottója annak a könyvecskének, amelyet a Kulcs Szociálpedagógusok Egyesülete negyedszer adott ki útmutatóul a jövendő elsősök szüleinek. "Marosvásárhely sok nagyon jó tanítóval büszkélkedhet. Azt mondhatnánk, hogy valóban, szinte mindegy, hogy hova kerül a gyerek, mindenhol jó pedagógus várja. Azonban, hogy melyik szülőnek, melyik gyereknek, melyik kollégának mit jelent a "jó" pedagógus, a jó iskola, az már nem annyira egyértelmû. (…) A keresésben azt a tábort erősítem, akik azt hangoztatják, hogy "az iskola a család meghosszabbított karja", ezért úgy gondolom, jó, ha a szülô a saját nevelési stílusának megfelelő tanítót választ" – írja Bodoni Ágnes, a program vezetője előszavában. Az Elsôs leszek elsősorban tájékoztató szándékkal készült.

– Tudjuk, hogy számos tanintézetben már beteltek a helyek, nem is feltételezzük, hogy az érintettek ebbôl a könyvbôl választanak majd iskolát gyerekeiknek. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy szükség van erre a kiadványra – mondta Bodoni Ágnes. Az útmutató elsô részében a marosvásárhelyi tanintézetek jellegzetességeirôl, felszereltségérôl és elérhetőségérôl szerezhetnek tudomást az érdeklődők, az első osztályt indító tanítók ugyanitt tanítási módszereiket ismertetik és személyes üzenettel is megszólítják a szülőket. Az Elsős leszek második részét az iskolaérettségrôl, az érzelmi intelligenciáról, a tanulási problémákat elôidézô részképesség-zavarokról szóló olvasmányok teszik hasznossá és érdekessé, itt az is kiderül, mit "kell" tudnia a romániai törvénykezés szerint egy első osztályosnak.

Az idei kiadvány újdonsága, hogy azokat a szülôket is megszólítja, akik speciális szükségletû gyermeküket szeretnék beiskolázni, illetve az integrált oktatás felé nyitott pedagógusoknak is teret ad. A 200 példányszámban megjelent könyvecske szerkesztôségünk székhelyén (Dózsa György utca 9. szám, II. emelet), illetve a Kulcslyuk Könyvesboltban (Sáros utca 13. szám) vásárolható meg 6 lejes kiadói áron. Az eladásból begyűlt összeget a jövő évi kiadvány megjelentetésére fordítja az egyesület.

Nincsenek megjegyzések: