szombat, november 14

Pszichotrillák ajánló, november 4.

Azok az ajánlások szerepelnek itt, amelyek "jazz meg az" miatt a blogról (http://www.erdelyfm.ro/blog/pszichotrilak) kimaradtak.


Könyv: M. Scott Peck - A járatlan út - A szeretet, a hagyományos értékek és a szellemi fejlődés új pszichológiája egy valódi iránytű önmagunk elfogadásában. Ahhoz, hogy életünket értékessé, értelmessé tegyük valamint igazi kapcsolatokat alakíthassunk ki, szükségünk van a szenvedés elfogadására és elviselésére. “A szellemi fejlődés elősegítése érdekében tesszük próbára a problémamegoldás emberi képességét, mint ahogyan az iskolában is tudatosan megteremtett problémák megoldásával fejlődik a gyerekek elméje. Benjamin Franklin mondta: Ami fáj, az nevel. Ez az oka annak, hogy a bölcs emberek megtanulják, hogy a problémáktól nem rettegni kell, ellenkezőleg, örömmel kell fogadni őket.” mondja a szerző. Kérdés: megoldani akarjuk őket, vagy sopánkodni felettük? A megoldás útja a “járatlan út”. Induljunk el rajta!


Film: Született feleségek

A mesés hangulatú külvárosban, a Lila Akác közben élnek a született feleségek, akik között akad remek háziasszony, igazi családanya, odaadó szerető. Mindez csak a felszín, mivel számos titok lappang a mélyben. A született feleségek: Lynette, aki feladta állását és főállású anya, négy gyerek anyja, Gabrielle egy hajdani model, akinek dúsgazdag férje van, Susan egyedül neveli gyermekét, mióta férje a titkárnőjével lelépett, valamint Edie, aki egy vérbeli hódító. A sorozat alcíme – Mindenkinek van egy kis takargatnivalója nem véletlen, hiszen mind az öt főszereplőnőnek és sok mellékszereplőnőnek titkai vannak. Nekem nagyon tetszik a narrátor “hangja”, a történetek értelmezése, mint például az alábbi: "A halál elkerülhetetlen ígérete már születésünkkor megpecsételi mindannyiunk sorsát. De mielőtt ez az ígéret betartatik, mind azt reméljük, hogy történik velünk valami. Legyen az gyönyör teli szerelem vagy békés családi élet, esetleg gyötrelmes veszteség, mind arra vágyunk, hogy megtapasztalhassunk valamit, ami értelmet ad életünknek. De a szomorú valóság az, hogy nem minden élet nyer értelmet. Egyesek a számukra ezen a bolygón kimért időt a partvonalon ücsörögve töltik, arra várván, hogy történik velük valami, míg késő nem lesz." Ha nem is történik velünk valami, időnként jó kicsit kikapcsolódni egy “light”-os sorozatfilm mellett, amibe bárhol, bármikor be lehet kapcsolódni, mivel az epizód végéig összekapcsolódik a fejünkben a tőrténet. Én nem nézek sorozatfiulmeket, de ezt bármikor, szívesenJ


Cikk: A kiégés (burn out) a párkapcsolatban (www.lelkititkaink.hu)

Mi is a burn-out?Burnout (kiégés) szindróma krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek” (Freudenberger, 1974).

A burn-out jelei: feszültség, fáradtság, fejfájás, testsúlyváltozás, alvászavarok, pszichoszomatikus megbetegedések (pl.: magas vérnyomás, táplálkozási zavarok, fekélybetegség), ingerlékenység, cinizmus, kapcsolatok minőségének megromlása, teljesítőképesség csökkenése, az elköteleződés csökkenése, indokolatlan önértékelési problémák, labilissá válás, szorongás, depresszió, rögeszmék megjelenése, elszemélytelenedés érzése.

A burn-out-ról munkahely világában hallunk leginkább és azon személyekre jellemző, akik hosszú időn keresztül feszített tempóban dolgoznak, ami hatással lesz a párkapcsolatra is a jelentős érzelmi és pszichés megterhelés miatt. A párkapcsolati kiégés felemészthet, de akár rávilágíthat a kapcsolat bizonyos hiányosságaira és új energiákat is adhat.

Nincsenek megjegyzések: