péntek, november 6

Kaméleon



Szerda este, a Pszichotrillák után megnéztük Goda Krisztina Kaméleon című fimjét az AlterNative filmfesztiválon. Már rég óta kiváncsi vagyok rá, mivel sokáig foglalkoztatott az a kérdés, hogy mit mutatunk magunkból és miért? Miért adjuk el magunk másnak, mint amik vagyunk? Kire mit projektálunk? Az vagyok, akinek látni akarsz?A csoportmunkáim során nyilvánvalóvá vált, hogy mennyi álarc van, amit nap mint nap horduk és hányféle színben tetszelgünk mások előtt.


Olyan "csakszexésmássemmi" hangulata volt a filmnek, amit szintén Goda Krisztina rendezett. Ez a történet a hazugságról, a szerelemről, az illúziók kergetéséről szól, arról az örök dilemmáról, hogy vajon bűvésznek lenni jobb, aki tudja, hogy minden csalás, vagy a nézőnek, aki egy pillanatra elhiszi, csodát lát.” - Divinyi Réka.

Nekem nagyon tetszett a zene:)


Egy lapra mindened
Az a jó ha nem szabad
Vonzanak a végletek
S ami végül megmarad:
(hogy) Édes a veszélyes élet, ha nem jön hát keresed...
...megteszed
...ha nem lehet

Gyertya és lángja vagy
Két végén égeted
Nem hatnak a nagyszavak
(Neked) nem több a kevesebb
Édes a veszélyben az, hogy már őszintén keresed
...és megteszed
...ha nem lehet
...megteszed
...te megteszed

REF:
Úgy mint más....
....Nem élhetsz már
Ha melléfogsz egyszer, az élet számol rád!

Néznek az égiek...
....Ha néha azt kérdezed
(hogy) Neked miért a tiltott gyümölcs a fán...
Mindig az édesebb!?

A szükség törvényt bont
Ez ad erőt neked
Szerződött veled a gond...
....és te odaírtad a neved
Édes a veszélyes élet, ha nem jön hát keresed...
....megteszed
...ha nem lehet
....megteszed
....te megteszed


Úgy mint más....
....Nem élhetsz már
Ha melléfogsz egyszer, az élet számol rád!

Néznek az égiek...
....Ha néha azt kérdezed
(hogy) Neked miért a tiltott gyümölcs a fán...
Mindig az édesebb!?

"Goda Krisztina Kaméleonja újra kellemes meglepetés volt. Tavaly Sas Tamás S.O.S. szerelem!-ét egy hatalmas esernyő kinyitása tette emlékezetessé, de ezúttal végre nem kellett félnünk a szirup kicsapódásától. Végig drukkoltunk, hogy ne legyen a vége elszúrva, ha már ilyen szépen halad a történet és láss csodát, nem lett happy end..." (www.filmett.ro)

Milyen is a kaméleon ember?


Hajdanában azt hitték, hogy a kaméleon tetszése szerint változtathatja színét vagy fölveheti környezete színét, amivel elkerülheti üldözői figyelmét. Ez volt az oka, hogy az olyan embert, aki a körülmények szerint, de mindig a maga előnyére változtatta meg véleményét, „kaméleon”-nak hívták s az utóbbit megtették a hízelkedők és udvaroncok szolgai derékbeadása jelképének.

Azonban ez nem így van.

"Brücke alapos kutatásai véglegesen megoldották a kérdést. A színváltoztatást két különböző festőanyag (pigment) teszi lehetővé. Ezek egyike a voltaképpeni bőr felső része alatt foglal helyet, lefelé azonban a kötőszövetekbe is átterjed, ahol benyomul a bőr alsóbb rétegeit alkotó szövetek közé; a másik pedig az egész bőrben, és pedig elágazó sejtekben van, amelyek a felbőr alatt, vagy pedig ennek főtömegében is vannak. Az előbbi festőanyag lényegében fehér, kifelé azonban rendszerint többé-kevésbbé élénksárgaszínű; a másik festőanyag barnásfekete. Ez a két réteg okozza a színváltozást, a szerint, amint egymás mellé vagy egymás mögé kerülnek vagy egyik a másikat áthatja. Hacsak a világos festőanyag érvényesül, akkor fehérnek vagy sárgának látszik a bőr, ha átitatja a fekete, akkor barnának vagy feketének. A közbeeső színek a szerint képződnek, amint ez az átitatás többé-kevésbbé teljes."

Kaméleonemberek mégpedig vannak...Függetlenül, hogy miért és hogyan változtatják a "színüket", de mindig helyzettől, másoktól függően változnak. Nem lehetnek önmaguk, keresik önmagukat. Abban, hogy más színeiben pompáznak, más után idomulnak...Nem hitelesek...De minek is az álarcok? Eltakarni a belső bizonytalanságot, a félelmet.

Elgondolkodtató...Neked milyen színeid vannak? Ki és mi után idomulsz? Mered vállalni színed? Még akkor is, ha mindenki más színű és esetleg nem vagy "trendi"? Sokszínűség, kétszínűség...ez a mi világunk. Egymásban tükröződünk. Keveredünk. Ha megtaláljuk a komplementer színünket, akár még valami újat is létrehozhatunk...Merj az lenni, aki vagy. Sokkal könnyebb:)

Nincsenek megjegyzések: