csütörtök, november 12

Pay it forward


A jövő kezdete




Ez egyik olyan film, ami meghatározó szerepet töltött be az életemben. Az új tanár társadalomtudomány órán azt a feladatot adja a diákjainak, hogy próbálják meg a világot jobbá tenni. Az egyik kisfiú, Trevor ezt nagyon komolyan veszi és kitalál egy fordított piramisjátékot: három embernek segít és megígérteti velük, hogy ők is hasonlóképpen járnak el.


Hogyan is kell elkezdeni?

"Nehéz dolog. Nem lehet megtervezni. Figyelni kell az embereket. Oda kell figyelni rájuk, hogy megvédhessük őket, mert nem mindig tudják, mi jó nekik. Megjavíthatunk valamit, nem egy biciklit, hanem nagyobb dolgot. Megjavíthatunk egy embert."

A képlet a következő:





És miért?

"Vannak, akik megijednek attól, hogy a dolgok másként is lehetnek, hogy a világ mégsem annyira szar. Vannak emberek, akik annyira hozzá szoktak dolgokhoz, akár rossz dolgokhoz is, hogy nehéz megváltozniuk. És ők feladják. De ha feladják, azzal mindenki veszít."

A gyakorlatban:

A diákjaim kicsit "más" szemináriumi feladatokat is kaptak ebben a félévben. Egyrészt csoportmunka keretében dolgoznak és prezentálnak, másrészt a lényeget keresik az oktatási folyamatban. A személyiség erejét. A Leckék az életről film és a Keddi beszélgetések az életről és halálról, egyik kedvenc könyvem alapján el kellett gondolkodniuk, hogy melyek azok a leckék, amelyet egy pedagógusnak át kell adni a diákjainak.

A Randy Pausch Utolsó tanítás könyvéből kiindulva pedig arra kellett reflektálniuk, hogy melyek a gyerekkori álmaik, mit tesznek ezekért és hogyan kell hitet adni és erősíteni egy pedagógusnak a gyerekekben, hogy az álmaink megvalósíthatóak. A diákok hihetetlenül kreatívan oldották meg a feladatot. Nem titok: még pityeregtünk is órán, annyira meghatóak, emberiek, lélekkel teliek voltak ezek a prezentációk. Igazi leckék az életről, igazi tanítások.

A harmadik gyakorlat a A jövő kezdete (Pay it forward) című filmhez kapcsolódik. Mindenkinek, a maga módján segítenie kell valakinek, tovább kell adnia a jótéteményt. Szavakkal, gesztusokkal, odafigyeléssel, szeretettel. Talán egy kicsit ez az én "pay it forward" mozgalmam, próbálom azokat az értékeket, elveket, mentalitást továbbadni, amiben hiszek...Hiszek abban, hogy a reformok alulról kezdődnek és ha mindenki saját területén, magában kell elsősorban változnia, változtatni, hogy jobbá formáljuk nem az egész világot, hanem csupán a sajátunkat...és a körülöttünk élő emberekét.



Nincsenek megjegyzések: