kedd, november 16

Mese az igazság győzelméről



Ez egyik kedvenc Popper történetem. Még licis koromban szerettem bele. Ma eszembe jutott és megosztom veletek is.
Gyakran érzem magam hétfejű sárkánynak, aki mindhét fejemmel igyekszem megvizsgáni a világ dolgait. Gyakran találkozom olyanokkal, akiket idegesít, dühít ez a dolog és az egy és sérthetetlen igazságot szeretnék megosztani velem. Még amikor levágják mind a hét fejemet, akkor is azzal az eggyel fogok sokféleképpen látni. Kedves egyfejű és hétfejű sárkánykollegák, ne higgyetek a királyfinak:) Süsü.

Az Egyfejű Királyfi elment a Hétfejű Sárkányhoz, és így szólt hozzá: 
-Otthon a gyűlésen arról beszélgettünk, hogy miért van neked hét fejed. Amikor nekünk csak egy van! Nos? 
-Így születtem-felelte a Sárkány jóindulatúan.-Nekünk sárkányoknak hét fejünk van. 
-Ez nem mentség-replikázott a Királyfi.-Sőt annál is rosszabb rád nézve. Mert ha szerezted volna valahol azt a rusnya hét fejedet, akkor ezt talán mi is megtehetnénk. De így reménytelenül egyfejűek maradunk mindörökre! -Minek nektek ennyi fej, ha rusnyának látjátok? 
Miért irígyled? 
-Irígyli a nyavalya. Boldog vagyok, hogy csak egy fejem van! 
-Hát akkor? 
-Hát akkor még jobban idegesít minket, hogy ezzel a hét fejeddel rontod a közízlést, és elszívod elölűnk a levegőt. 
-Levegőből van elég-mondta a Sárkány.-Jut belőle nektek is, nekem is. 
-Csak egy rossz szagú , Hétfejű Sárkány beszélhet ilyen demagóg módon!-mondta a Királyfi. -Hát tényleg nem akarsz olyan szép egyfejű lenni, mint mi valamennyien? Elkülöníted magad? Azt hiszed, hogy különb vagy nálunk? 
-Nem gondolom, hogy különb vagyok nálatok. Csak egyszerűen így nézek ki. -És hét kalapod is van-vádaskodott tovább a Királyfi.- Nekünk meg csak egy. 
-Ti is vásárolhattok hét kalapot. Sőt hetvenhetet is. 
-De nem hordhatjuk egyszerre mind a hetet. Te pedig igen. 
-De nektek nincs is szükségetek rá, mert csak egy fejetek van. Hordjatok minden nap más kalapot. 
-Elég volt a pimaszságból-háborodott fel a Királyfi.-De adok neked még egy utolsó lehetőséget, hogy kimagyarázkodj. Mire használod a hét fejedet? 
-Látod ez az!-könnyebbült meg a Sárkány.-Elárulok neked egy titkot: én mind a hét fejemmel másképpen látom a világot. 
-Micsoda?-ámult el a Királyfi. 
-Bizony. A világ nagyon nagy és bonyolult. Nem fér be egyik fejembe sem egészen.Ezért mindegyik fejemmel másik oldaláról veszem szemügyre, és más érdekeset fedezek fel benne. 
-Te szélhámos! Hát nem tudod, hogy az igazság egy és oszthatatlan? -Ha egy fejjel gondolkozunk róla, akkor igen. De látod, én a hét fejemmel rájöttem arra, hogy annyi igazság van, ahány nézőpontból vizsgáljuk a dolgokat. Mindegyik fejem tud részigazságot. A hét együtt-tudja az egészet. 
-Én például szép vagyok és okos és jó és erős? -kérdezte a Királyfi. 
-Ha ezzel a fejemmel nézlek, akkor igen. 
-És ha azzal a másikkal? 
-Akkor például már nem vagy annyira erős, mert vannak nálad erősebbek is. Hozzájuk képest kifejezetten gyenge vagy. 
-De okos? 
-Ez a harmadik fejem úgy látja, hogy okos vagy ugyan, de mégis nagyon keveset tudsz ahhoz képest, amit tudni lehet. Akár butának is gondolhatlak. -De szép vagyok? 
-Nézd, ez a negyedik fejem mindent nagyon közelről lát. Így nem vagy olyan szép. Például nagy lyukak vannak a bőrödön, tele faggyúval és szőrtüszővel. Ez az ötödik fejem pedig messziről néz. Olyan messziről, hogy csak pirinyó pontnak lát a mindenségben. Így sem vagy szép. 
-Fantasztikus! De remélem, mindegyik fejeddel igencsak jónak látsz. 
-Ezzel a hatodikkal-felelte a Sárkány feszengve-az a gyanúm támad, hogy nem vagy mindig jó. Néha hiú vagy, önző és erőszakos. 
-És milyennek lát a hetedik feled? 
-A hetedik fejemmel egyáltalán nem látlak- felelte a Sárkány szomorúan.-A hetedik fejem máshova figyel. 
-Nincs több dobásod, te büdös himpellér!-mondta a Királyfi határozottan.-De egy kis műtéttel majd segítek rajtad! Ezzel levágta a Sárkány hat fejét. Csak a legelsőt hagyta meg! 
-No, most milyennek látsz? 
-Furcsa-mondta a Sárkány.-Most ezzel az egy fejemmel látlak sokféleképpen. Okosnak és butának, szépnek és csúnyának, erősnek és gyengének, jónak és gonosznak-egyszerre. Valószínüleg ilyen vagy. 
Ekkor a Királyfi levágta a Sárkány hetedik fejét is. Rögtön úgy érezte, hogy tisztább lett a levegő a világon. (Popper Péter)

Nincsenek megjegyzések: