csütörtök, július 23

Morrie

Keddi beszélgetések az életről és halálról, avagy a Morrie "mozgalom"

Amióta olvastam a Keddi beszélgetéseket, 2-3 éve, folyamatosan végigkísér a mondanivalója. Azóta elkezdtem "tanítani" is a könyvet.
A tanítónők Eduexpert-es továbbképzésén azt a feladatot adtam, hogy olvassák el a regényt és írják, le, hogy melyek azok a leckék , amelyek nincsenek benne a tantervben és amelyet átadnak diákjaiknak. Személyiségükkel, hozzáállásukkal, életfilozófiájukkal... Nagyon jó volt olvasni a gondolatokat, a „leckéket”…Volt olyan pedagógus, aki ezt a feladatot választotta záróvizsgára és megköszönte, hogy lehetősége volt megismerni a Keddi beszélgetéseket.
Az idén bevezettem "tananyagként" a könyvet és a filmet is az egyetemi képzésbe. Hatalmas csend van a film után, sokan könnyeztek miután megnézik. Sokat gondolkodtam, levetítsem-e, elég érett-e egy első-másodéves diák arra, hogy eljusson hozzá a film mondanivalója. Utána rájöttem, igen, határozottan igen. És el kell jusson minden pedagógushoz a film mondanivalója.
A könyvet 50 példányban rendeltem meg diákjaimnak és azóta valóságos mozgalom lett belőle Marosvásárhelyen, olvassák, kézről-kézre adják. Képzeld, meséli az egyik tanítónő, továbbadtam a barátnőmnek és nagyon tetszett neki is. Jó hallani, örömmel tölt el, hogy elindítottam a Morrie mozgalmat Marosvásárhelyen:)
Azóta láttam az "igazi" Morrie leckéit is. Timi szólt, Bridget, nézd meg a youtube-on Morrie-t. Ő egyszer a filmet nézte meg, utána olvasta a könyvet és ezt követte az interjú, Morrie-val. Én a könyvvel kezdtem, már rég, az idén néztem meg jóhéhányszor a filmet és most láttam Morrie-t „élőben” is. Mindegy a sorrend, a hatás fenomenális, fantasztikus…Szeretném, ha ilyen életerőm és ennyi mondanivalóm lenne nekem is, ennyi idősen. Nézzétek meg ti is, a 9 részból áll a beszélgetést. Itt az első:



Morrie, igazán büszke lehetsz rám, hogy már házi feladatnak is „kiadlak”. És aki „megoldotta” ezt a házi feladatot, hálás is érte, hogy lehetőséget kapott megismerni téged…
Morrie az én Mesterem és az én én barátom…

A mi kultúránk olyan, hogy az emberek nem érzik jól magukat a bőrükben miatta. Hibás, téves dolgokra tanítja őket. És nem kis erőre van szükség ahhoz, hogy kimondjuk: ha ez a kultúra nem válik be, nem működik jól, akkor az ember ne legyen rá vevő. Teremtse meg a sajátját. A többség azonban képtelen erre. Mind sokkal boldogtalanabb, mint én… még a jelenlegi állapotomban is. Mert engem, ha hamarosan meghalok is, szerető, érző, gondoskodó lelkek vesznek körül. Hány ember mondhatja el magáról ezt?”

2 megjegyzés:

Csegedi Csilla írta...

Az én csoportom kapta azt a megtiszteltetést,hogy házi feladatként a Keddi beszélgetéseket dolgozza ki és kurzuson mutassa be.Én személyesen nagyon sokat tanultam az élatről Morritól és ezt megpróbálom mindenkinek átadni,mert valami fantasztikus,hogy mennyi mindent tapasztalt meg ez az ember élete során.Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Anna írta...

Most olvasom a megjegyzésed, nagyon örülök, hogy tetszett:)