szerda, november 2

Magyar Népmese Napja Marosvásárhelyen

A Magyar Népmese Napja alkalmából Az égig érő fa címmel mesenapot szervezett óvodás és kisiskolás gyerekeknek a Kulcs Egyesület szeptember 30-án.
Hideg Anna
Délelőtt a Kulcslyuk könyvesboltban a kicsiket érdekes programokkal várták, délután viszont már a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt akadt kedvükre való elfoglaltság.
Pénteken 17 órakor megtelt a Bod Péter Diakóniai Központ nagyterme három generáció képviselőivel, és megkezdődött a nagy kaland a mesék csodálatos világában. Elsőként Lazsádi Csilla tolmácsolásában két népmesét hallhattak az összegyűltek, ezt követően Kovács Tamás, a Maros megyei mesemondó verseny győztese szórakoztatta kortársait, majd Hideg Anna néni énekelt el pár válaszúti népdalt, ezt követően pedig egy hosszú, de roppant tréfás mesét mondott el, amivel mindenki arcára mosolyt csalt. Őt követte Ráduly János, aki saját gyűjtésű meséiből olvasott fel néhányat. A mesemondás/hallgatás befejztével a gyerekek két olyan népi játékot tanultak Hideg Annától, amelyeket ő maga játszott gyerekkorában.
Amig a gyerekek kézműveskedtek, addig a felnőttek félrevonultak a nekik szóló előadásokra, ahol Ráduly János folklorista tartott prezentációt munkásságáról, majd Kádár Annamária pszichológus beszélgetett a szülőkkel arról, hogy a meséknek milyen pozitív hatása van a gyerekek fejlődésére, a fantázia kialakulására.
A Kulcs egyesület tavay decemberben tartott már egy mesenapot, s mivel az is nagyon sikeres volt, így az idén összekötötték a Népmese Napjával, és reményeik szerint ez immár hagyomány marad a Kulcs Egyesületnél.

Nincsenek megjegyzések: