vasárnap, október 23

Magyar Népmese Napja Marosvásárhelyen

            


A rendezvényen a gyerekek neves mesemondók tolmácsolásában hallhatják  a szebbnél-szebb történeteket. A Kulcslyuk könyvesboltban (Kossuth utca 5. szám) 9-13 óra között meseolvasással, rajzolással, diafilmvetítéssel várják az óvodásokat és kisiskolásokat.
Délután a Bod Péter Diakóniai Központban (Erdő utca, 7/B) folytatódik a rendezvény. 17 órától a 75 éves Hideg Anna, ördöngősfüzesi (Kolozs megye) mesemondó, népdalénekes szórakoztatja a kicsiket életteli meséivel, valamint a májai Kovács Tamás, a Maros megyei mesemondó-verseny győztese vezeti be kortársait a népmesék csodálatos világába.
A szervezők a felnőttekre is gondoltak, akik Ráduly János kibédi folklorista, költő és néprajzkutató, Lazsádi Csilla szociálpedagógus, óvónő, valamint dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus előadását hallgathatják meg.
A jelenlévők megtekinthetik Az én égig érő fám című gyermekrajz-kiállítást, a kisebbek kézműves-foglalkozásokon, népi gyermekjátékokon vehetnek részt.

Sajtóviszhang


Hat éve már, hogy szeptember 30-án a Magyar Népmese Napját ünnepeljük. A Magyar Olvasástársaság javaslatára a legnagyobb mesemondónk, Benedek Elek születésnapja lett a jeles nap.
A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.


Az égig érő fa Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen sem felejtik el a Magyar Népmese Napját: Az égigérőfa címmel szervez mesenapot a kicsiknek a Kulcs Egyesület, a rendezvényen neves mesemondók tolmácsolásában hallhatják a szebbnél-szebb történeteket a legapróbbak. A Kossuth utcai könyvesboltban pénteken 9-13 óra között meseolvasással, rajzolással, diafilmvetítéssel várják az óvodásokat és kisiskolásokat. Majd a program a Bod Péter Diakóniai Központban folytatódik, ahol többek közt a 73 éves Hideg Anna, válaszúti mesemondó, népdalénekes meséin szórakozhatnak a résztvevők. De a Maros megyei mesemondó-verseny győztese, Kovács Tamás is mesét mond majd. Míg a gyerekek mesék világába vándorolnak, a felnőttek Ráduly János kibédi folklorista, Lazsádi Csilla szociálpedagógus, valamint dr. Kádár Annamária pszichológus előadását hallgathatják meg.

Nincsenek megjegyzések: