péntek, június 18

Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes...


"Csak egy szilánkja vagyok annak a tükörnek, amelynek teljes alakját és formáját nem ismerem. Ennek ellenére azzal, ami rendelkezésemre áll, fényt tükrözhetek a világ sötét zugaiba - az emberek szívében lévő fekete foltokra -, és némely emberben bizonyos dolgokat megváltoztathatok. Ez az, amire én törekszem." 

Akárcsak a szerző, Robert Fulghum, én is erre próbáltam törekedni, amikor a harmadéves pedagógus végzős hallgatóknak azt adtam feladatként, hogy írjanak egy esszét arról, hogy mi az, amire az óvoda a játék által megtanít. Fulghum olyan életbölcsességekre hívja fel a figyelmet, amelyek alapjai már kisgyermekkorban elsajátíthatók és ha ezeket a "viselkedési szabályokat" minden ember idejében megtanulná, jobbá válhatna a világ. Hiszem, hogy azokban az óvodákban, ahol nem a feladatlapok megoldása és az iskolára való fellkészülés a legfontosabb feladat, hanem a szabad játék, ezeket a gyerekek mind megtanulják. A beszámolók alapján hiszem azt is, hogy jó pedagógusokat bocsájtottunk útra, akik ezt az egyetemen is újratanulták, mint egyik legfontosabb "leckét"...

Életem legfontosabb viselkedési szabályait egytől egyig az óvodában sajátítottam el. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában azonban annál inkább. Íme, amit tanultam:


Ossz meg mindent másokkal! 


Ne csalj a játékban! 
Ne bánts másokat! 
Mindent oda tégy vissza, ahonnét elvetted! 
Rakj rendet magad után! 
Ne vedd el a másét! 
Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál! 
Evés előtt moss kezet! 
Húzd le a vécét! 
A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló. 
Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! 
Délutánonként szundíts egyet! 
A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét, és ne szakadjatok el egymástól! 
Ismerd fel a csodát! Ne feledd a magocskát a műanyag pohárban: a gyökerek lefelé terjeszkednek, a növények felfelé, és senki nem tudja pontosan, mindez hogyan van, de valamennyien hasonlóképpen élünk. 
Az aranyhalak, a hörcsögök, a fehér egerek, még a magocska is a műanyag pohárban – mind meghalnak egyszer. Mi is. 
És emlékezz az első szóra, melyet megtanultál – a legfontosabbikra –: nézd!
Minden fontos dolog bennük foglaltatik. A szeretet és az alapvető higiénia. Az ökológia, a politika, az egyenlőség és az értelmes élet. 
Válaszd ki bármelyik pontot, fordítsd le bölcs, felnőtt szavakra, és alkalmazd családodra, kormányodra, munkádra, egész életedre – meglátod, bölcsnek és igaznak fogod találni. 
Gondold csak el, mennyivel jobb volna a világ, ha összes lakója süteményt és tejet uzsonnázna minden délután három órakor, aztán pedig fogná a plédjét és szunyókálna egy keveset. És milyen jó volna, ha az összes kormány oda tenne vissza mindent, ahonnét elvette, és rendet rakna maga után. És akárhány éves is vagy, még mindig érvényes a szabály: a nagyvilágban fogd meg a társad kezét, és ne szakadjatok el egymástól.


A szerző honlapja megtekinthető itt: http://robertfulghum.com/
Olvassátok el feltétlenül a könyvet. Megéri.

Nincsenek megjegyzések: