vasárnap, január 23

Baraka



Baraka egy ősi, szufi szó, jelentése lélegzet, lehelet, áldás, életesszencia, létértelem, lélek, melyből az evolúciós folyamat elindul. A baraka az iszlám egy áramlatából, a szufizmusból vált ismertté. A szufik utazó dervisek voltak, akik nem térítettek, hanem monoton, hipnotikus hatású tánccal  energiát közvetítettek a föld és az isten között.
A filmet Ron Fricke, a Koyaanisqati  film operatőre rendezte és célja világunk sokféle arculatának bemutatása. A Koyanisqatzi - Kizökkent világ című film  is hasonlóan csak a képek és a zene használatával hívta fel a figyelmet a civilizáció árnyoldalaira és az önpusztítás veszélyére. A gyorsított, lassított jelenetek, képsorok, a narráció hiánya teszi felejthetetlenné a 96 percet, a másfél órányi utazást a Föld körül.




A film 6 kontinens 24 ország 69 színhelyén vezet át bennünket, ellentétes tér és idősíkokon, gyönyörködtetve, borzongatva.  Japántól Kenyáig, Tanzánián át Kaliforniáig - a Föld lehető legkülönfélébb helyein találjuk magunkat, megismerve eltérő emberi kultúrákat, vallásokat.  A zene (Dead Can Dance, Lisa Gerrard, Philip Glass művei) kiválóan kíséri a  lélegzetelállító képeket. A filmből néhány fotó megtekinthető itt: http://www.spiritofbaraka.com/baraka





Ez a jelenet nagyon tetszett nekünk. Ágnes, Koppány és Ágota is nagyon díjazta a Bali táncot:)




1 megjegyzés:

@havas írta...

Kedves Anna! Valamiért te jutottál eszembe. Hogy miről is van szó? Nos, nézd meg az én oldalamat, és hamarosan kiderül :)!